top of page

Huisarts

De huisarts is meestal de eerste hulpverlener die je spreekt als je last hebt van lichamelijke en psychische problemen. De huisarts heeft overal wel wat kennis van. Daarom kan hij of zij goede vragen stellen om erachter te komen wat er speelt. Ook kan de huisarts hulp bieden in het begin. Als er meer hulp nodig is, dan stuurt de huisarts je door naar een hulpverlener op dat specifieke gebied. 

​

Maatschappelijk werker

Een maatschappelijk werker komt thuis langs om te helpen met allerlei dagelijkse klussen. Bijvoorbeeld met geldzaken, dingen die moeten gebeuren in huis en verschillende problemen die er spelen. Ook biedt hij of zij een luisterend oor. Een maatschappelijk werker geeft geen behandeling voor psychische problemen of een verslaving. 

 

Praktijkondersteuner GGZ 

De praktijkondersteuner GGZ (POH GGZ) is in dienst bij de huisarts en helpt bij niet te zware psychische problemen. Hij of zij kan jouw ouder, gezin en jou zelf informatie geven, adviseren en kort behandelen.

 

Psychiater

Een psychiater heeft geneeskunde gestudeerd en is dus arts. De psychiater wordt ook wel een praatdokter genoemd: met praten probeert hij of zij mensen met psychische of verslavingsproblemen te helpen. Het verschil met een psycholoog is dat een psychiater ook medicijnen mag geven om klachten te verminderen. 

 

Psycholoog

Een psycholoog weet veel over psychische problemen en verslavingen. Hij of zij kan uitzoeken wat er precies aan de hand is met je ouder. Dit onderzoek bestaat uit gesprekken, testen en vragenlijsten. Ook geeft een psycholoog verschillende soorten behandelingen. 

 

Psychotherapeut

Een psychotherapeut is vaak een psycholoog of psychiater die flink lang heeft doorgeleerd om mensen met langdurige en zwaardere psychische problemen of verslavingen te helpen. 

​

Sociaal-psychiatrisch verpleegkundige

Sociaal-psychiatrisch verpleegkundige (SPV-er) is een verpleegkundige met kennis over psychische problemen en verslaving. Hij of zij kan thuis langskomen. Ook vind je deze hulpverlener vaak op de dagbehandeling op een opname afdeling. Een SPV-er controleert hoe het lichamelijk met iemand gaat, geeft uitleg over medicijnen, bespreekt de bijwerkingen en helpt bij de behandeling.

​

Bron: Kopstoring.nl

bottom of page